Ascultă acest articol


“În ciuda faptului că numele nu indică prea mult legat de acest joc şi pare mai mult un gând la sfârşit, jocul în sine oferă multe, atât pe partea narativă cât şi pe cea de gameplay.”

Gen: JRPG

Lansare: 4 martie 2022

Studio: Square Enix

Distribuitor: CD Media

Platforme: Nintendo Switch

Clasificare: 10+

Sinopsis:

Fă alegeri și construiește-ți convingerea în TRIANGLE STRATEGY™, un RPG tactic de la Square Enix! Comandă un grup de războinici cu Serenoa, moștenitorul Casei Wolffort, într-un complot încurcat în care deciziile tale fac toată diferența. Alegerile cheie pe care le faceți vor întări una dintre cele trei convingeri – Utilitate, Moralitate, Libertate – care împreună formează viziunea despre lume a lui Serenoa și influențează modul în care povestea se va desfășura. Când se confruntă cu decizii cu adevărat importante, mai multe personaje vor interveni. În aceste momente, aliații și deciziile pe care le iei pot determina soarta unor națiuni întregi și a continentului Norzelia însuși.

Recenzie:

Unul din cele mai aşteptate titluri pe Switch de anul ăsta a fost aşa numitul Project Triangle care înainte de lansare a primit titlu de Triangle Strategy. Square Enix s-a dovedit în ultima perioadă să fie ori compania cu jocuri de foarte mare succes ori cu efectiv rateuri al cărui potenţial infinit a fost distrus din cauza unor alegeri foarte proaste. Mai există şi excepţii, evident, cu jocuri precum Guardians Of The Galaxy, care este un joc bun şi care la lansare a fost lăudat pentru poveste, prezentare şi personaje însă nu a avut suficient succes între gameri să fie un succes absolut. Triangle Strategy în schimb vine cu o altă formulă, într-o prezentare foarte interesantă.

Legea tărâmului

Deşi numele nu este cel mai inspirat, Triangle Strategy, jocul are foarte multe de oferit. Este un JRPG pe mai old school, turn-based pe pătrate. Intriga politică stă la inima acestui joc. Preiei controlul lui Seranoa, noul moștenitor al familiei Wolffort – o casă nobilă din Glenbrook, o țară situată între națiunile Aesfrost și Hyzante, care se tot luptă pentru resursele limitate de fier și sare.

Seranoa a fost aranjat să se căsătorească cu Prințesa Frederica de Aesfrost, ca măsură politică de întărire a legăturilor dintre națiuni, în timp ce acestea lucrează împreună pentru a deschide o societate minieră comună. Dar, desigur, lucrurile merg foarte prost, deoarece Aesfrost a descoperit ceva în mine și a invadat Glenbrook pentru a profita de această nouă descoperire.

Seamănă cu ceva spin-off Game Of Thrones dacă stai mult să te gândeşti, doar că fără dragoni. La fel ca şi în GoT, jocul şi povestea sunt foarte impactante de deciziile pe care le iei şi asta îl face un titlu foarte interesant cu ceva valoare de rejucare (da, există şi un New Game+). Hărțile, povestea și personajele pe care le obțineți se vor schimba în funcție de acțiuni, influențând moralitatea. Cele mai importante decizii sunt luate în funcție de amploarea convingerii, în care auzi membrii principali ai partidului unde cu un vot se va decide cursul acțiunii, dar exista timp să se discute poziția lor și să o conteşti în a încerca să le schimbi părerea, dacă asta vrei. Zic asta pentru că e o parte foarte importantă a jocului. Vei face mai multă politică şi munca de convingere decât lupta şi asta îi dă jocului acel vibe care aduce aminte de Fallout-ul original mai degrabă decât multe dintre JRPG-urile cu care ne-am obişnuit până acum.

Un set curios de personaje

Dacă este să îi iei la bani mărunţi pe fiecare în parte, personajele nu sunt cine ştie ce. Patru dintre cele şapte principale sunt punctul forţe în timp ce celelalte trei sunt ok. Un mare rest de personaje sunt aproximativ în plus deoarece aportul nu este atât de mare dar îi poţi atrage de partea ta. Cam toţi au back-story-uri mişto dar care nu întotdeauna funcţionează în tandem cu cel principal câteodată chiar cauzând un fel de ruptură sau întrerupe în fluxul narativ.

Unde strălucesc aceste personaje, toţi, fie ei principali sau secundari, este în luptă. Fiecare personaj are instrumente şi chestii particulare lui, trucuri să le numim aşa, care le oferă caracteristici speciale fără să se suprapună sau să facă umbră unu celuilalt. Un bun exemplu sunt Picoletta şi Erador al cărui scop este să redirecţioneze inamicul. În timp ce Erador este un tank agresiv care poate face faţa atacurilor cu counter, Picoletta are un fel de momeală, o dublură, destul de slabă care este la fel de agresivă.

O lume în HD-2D

Octopath Traveler a fost o introducere în mainstream a lumii din stilul artistic „2D-HD”, încorporând o grafică nostalgică din epoca SNES cu elemente 3D într-un motor grafic modern, mai precis Unreal Engine 4. Triangle Strategy folosește şi el acest stil 2D-HD la fel de frumos ca și predecesorul său spiritual, Octopath, oferind imagini superbe care par o scrisoare de dragoste jucătorilor care au crescut la începutul anilor ’90 şi care au crescut cu acest tip de jocuri. Dacă nu vă plac jocurile de rol tactice ”pe rând”, Triangle Strategy nu este pentru voi, dar dacă sunteți minim curioşi, aproape garantat că veți fi impresionaţi de ce oferă acest titlu.

Ai răbdare

În ciuda faptului că Triangle Strategy nu include explorarea aia a lumii ca în Octopath Traveler sau Bravely Default 2, totuşi are zone explorabile mici dar foarte frumos prezentate în stilul HD-2D. Pe lângă faptul că strângi obiecte utile și bani, te poţi înarma cu cunoștințe care te pot ajuta să convingi grupul lui Serenoa să susțină o cale de acțiune dorită, obținând tot felul de informații de la personajele secundare. Celălalt scop principal în multe dintre aceste secțiuni este unul destul inteligent, oportunitatea de a cerceta câmpul de luptă înainte ca grupul să se aventureze în luptă.

Având acest avantaj de a lăsa jucătorii să exploreze terenul înainte de luptă, Triangle Strategy cumva rezolva o problemă pe care o împărtășesc multe JRPG-uri tactice. Fără a înțelege în totalitate terenul unei zone, poate fi dificil să alegi cu exactitate ce coechipieri să alegi, ce elemente și strategii să aduci în luptă, lucru care până acum era mai mult un fel de “trial and error”. Explorarea este deosebit de importantă în Triangle Strategy, deoarece când vine vorba de gameplay se pune accentul foarte mult pe verticalitatea jocului.

În loc de modelul acela întins de teren vast cu care ne-am obişnuit, relativ plat, care apare în unele JRPG, Triangle Strategy schimbă metrii pentru verticalitate. Terenul mai înalt poate varia de la niveluri între 1 și chiar peste 10, iar jucatul pe aceste nivele de verticalitate oferă unităților diverse avantaje, cum ar fi mai mult damage, rază mai mare de acţiune și kudos, o formă diferită de monedă care poate fi schimbată cu obiecte utile la magazine. Pe lângă verticalitate mai sunt şi poziţionare şi ordinea de tură. Acesta ultimul este un întreg sistem pe care trebuie să îl urmăreşti şi să îl înveţi, cu care să te obişnuieşti în lupta pentru a câştiga. Pe scurt este vorba de management.

Votul final

Cum am zis mai sus, în ciuda faptului că numele nu indică prea mult legat de acest joc şi pare mai mult un gând la sfârşit, jocul în sine oferă multe, atât pe partea narativă cât şi pe cea de gameplay. Personaje şi poveşti cu un voice acting deosebit, dar şi un gameplay mai diferit decât ce am mai jucat până acum, sunt factorii care m-au ţinut constant atent la joc. Câteodată mă cufundam în poveste aşa tare că parcă trăiam un visual novel şi nu un JRPG tactic. În timp ce nu are stilul ăla “de toţi banii” cu care se laudă un joc precum Fire Emblem Three Houses, Triangle Strategy se simte mai personal. Şi probabil de aceea este un joc de succes pentru Square Enix, la fel cum a fost Octopath Traveller şi nu eşecul care s-a dovedit Marvel’s Avengers, cu tot potenţialul din lume. Câteodată aceste mici proiecte sunt acele comorii din lumea gaming pe care le vom descoperii sau redescoperii ani mai târziu şi ori ne vor minuna ori ne vor aduce de vremurile în care nu toate jocurile sunt “Games as a service” sau au “microtransactions”. Unele doar caută să spună o poveste, să se distingă cu un stil aparte de restul de jocuri şi să ofere o experienţă deosebită de la început până la sfârşit.

Triangle Strategy s-a lansat din 4 martie pentru Nintendo Switch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.